Home » O Beogradu » Dolazak u Beograd

Dolazak u Beograd

Beograd pobednik

Bez obzira kojim povodom dolazite u Beograd, dolazak u isti ne bi trebalo da vam predstavlja neki problem. Beograd je veoma dobro povezan kako sa ostatkom Srbije tako i sa ostatkom Evope i Sveta. U Beograd možete doći bilo kojim vidom transporta od vazdužnog, drumskog, železničkog pa i rečnim transportom.

Što se tiče samog boravka u Beogradu, smeštaj možete potražiti u nekom od beogradskih hotela i hostela kao i iznajmljivanje nekog stana u Beogradu . Tokom samog boravka i obilaska Beograda možete koristiti usluge javnog prevoza kao i uslugu neke beogradske rent a car agencije.

Dolazak u Beograd:

Obilazak Beograda

Knez Mihajlova ulica

Knez Mihajlova Ulica

Doći u Beograd i ne prošetati Knez Mihajlovom ulicom se može smatrati da niste ni posetili Beograd. Gotovo svi obilasci grada počinju od Trga Republike i ulice Knez Mihajlove, pešačke zone sa velikim brojem prodavnica robe i usluga široke potrošnje, uličnih svirača i umetnika. U Samoj šetačkoj zoni se nalazi i nekoliko fontana, spomenika, kao i ogroman broj kafića gde možete da malo odmorite u šetnji. Isto tako, u samoj ulici se nalazi i veći broj kioska koji nude suvenire grada, razglednice, šolje i sličane stvari u bojama i slikama grada Beograda. Ukoliko vam zatreba turističko informativni centar on se nalazi na adresi Knez Mihajlova 56, +381 11 26 35 622 koji ima radno vreme od 9 do 19h. Tamo možete dobiti informacije, preuzeti besplatno turističke mape i brošure a isto tako i kupiti beogradske suvenire.

 

Kalemegdan

Kalemegdan

Najveći beogradski park i jedan od simbola Beograda je svakako beogradska tvrđava „Kalemegdan„. Beogradska tvrđava se nalazi na 125m nadmorske visine iznad ušća reke Save u Dunav i ceo park prostire se na 50ha površine. Kako se glavna šetačka zona nadovezuje na Kalemegdan, jasno je da se radi o samom centru grada. Kroz vekove kalemegdanska tvrđava je služila kao bedem i odbrana grada od, kroz istoriju, raznih neprijatelja. Sam park ima veliki deo šetačkih staza, muzeja, spomenika, fontana i ostalih kulturno istorijskih znamenitosti tako da je obilazak ovog parka neizbežan. Na samom vidikovcu ove trvđave nalazi se spomenik „Pobednik“ delo vajara Ivana Meštrovića. Pobednik je naziv trijumfalnog spomenika koji je podignut 1928. povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Spomenik čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj. Uzdignut je dorskim stubom.

Pobednik dnevno poseti više od 5000 turista i to je ujedno i najfotografisaniji spomenik u Beogradu.

Pobednik, najfotografisaniji spomenik u Beogradu

Zamiljivosti vezane za pobednik

  • Prvobitna lokacija je trebala biti na terazijama, ali usled kritike javnosti da naga muška figura ne treba biti u centru grada, pobednik je dobio novu lokaciju na kalemegdanu.
  • Muškost ka Beču, zadnjica ka Turskoj samo su neke od priča koje kruže čaršijom, međutim i sa gornje slike se može videti da pobednik gleda u pravcu parka prijateljstva, odnosno na zapad. Da bi gledao kao Austriji i Beču, pogled bi trebao da ide severozapadno i da gleda u pravcu velikog ratnog ostrva
  • Kada se dobro zagleda, može se uočiti da je spomenik kriv

Skadarlija

Skadarlija, boemska četvrt
Skadarlija, autor Dušan Stanojević

Boemska četvrt grada. Skadarska ulica duže oko 600 metara u kaldrmi još iz turskog doba prelivena betonom. U ovoj ulici se nalazi veliki broj kafana i restorana sa uglavnom nacionalnom kuhinjom. U ovoj ulici su se skupljali glumci, umetnici, slikari i uz koju čašicu dočekali jutro u kafani. U pomenutoj ulici u svoje vreme često ja nastupao možda i najpoznatiji beom pevač Toma Zdravković. Skadarsku ulicu dnevno obiđe oko 20 000 turista.