Home » Vesti » Biznis » Šta je Facility Management, a šta Property Management?

Šta je Facility Management, a šta Property Management?

Upravljanje nekretninama je kompleksan proces koji obuhvata različite aspekte upravljanja i održavanja objekata. Dva ključna pojma u ovom području su Facility Management i Property Management, koji se često koriste, ali imaju različita značenja i funkcije. U ovom blogu, razmotrićemo šta ovi pojmovi podrazumevaju, koje su njihove razlike i kako svaki od njih doprinosi efikasnom upravljanju nekretninama.

Šta je Facility Management?

Facility Management (FM) odnosi se na sveobuhvatno upravljanje funkcionalnošću i efikasnošću objekta ili grupe objekata. Ovaj pristup obuhvata koordinaciju svih aspekata vezanih za fizičko okruženje i usluge koje omogućavaju poslovnim operacijama da teku nesmetano. Glavni cilj Facility Managementa je da obezbedi funkcionalnost i produktivnost prostora kako bi korisnici imali optimalne uslove za rad, stanovanje ili druge aktivnosti.

Ključne komponente Facility Managementa uključuju:

  1. Održavanje objekata: Redovno i preventivno održavanje svih sistema u zgradi, kao što su električni, vodovodni i HVAC (grejanje, ventilacija i klimatizacija). Ovo uključuje i hitne intervencije u slučaju kvarova.
  2. Upravljanje prostorom: Efikasno korišćenje dostupnog prostora, planiranje i organizacija radnih i stambenih područja kako bi se maksimizirala funkcionalnost i produktivnost.
  3. Sigurnost i bezbednost: Implementacija i nadzor sigurnosnih sistema, kao što su alarmi, kamere i protupožarni sistemi, kako bi se osigurala zaštita korisnika i imovine.
  4. Energijska efikasnost: Optimizacija potrošnje energije i resursa kako bi se smanjili troškovi i uticaj na životnu sredinu.
  5. Usluge za korisnike: Pružanje podrške korisnicima prostora, uključujući upravljanje zahtevima i rešavanje problema koji se javljaju u vezi sa korišćenjem objekta.

Facility Management je ključan za održavanje kontinuiteta poslovnih operacija i stambenih uslova, kao i za unapređenje korisničkog iskustva i zadovoljstva.

Šta je Property Management?

Property Management (PM) odnosi se na upravljanje i administraciju nekretnina u cilju maksimizacije prihoda i očuvanja vrednosti nekretnine. Dok Facility Management fokusira na operativne aspekte održavanja objekta, Property Management se bavi ekonomskim i administrativnim pitanjima vezanim za vlasništvo nekretnine.

Ključne komponente Property Managementa uključuju:

  1. Iznajmljivanje nekretnina: Pronalaženje i selekcija stanara, pregovaranje o uslovima najma, potpisivanje ugovora i upravljanje svim pitanjima vezanim za najam.
  2. Administracija najma: Praćenje i naplata kirije, upravljanje depozitima i rešavanje svih administrativnih aspekata vezanih za iznajmljivanje.
  3. Odgovornost za finansije: Upravljanje budžetom nekretnine, uključujući troškove održavanja, poreze, osiguranje i druge troškove vezane za nekretninu.
  4. Zakonska usklađenost: Osiguranje da nekretnina ispunjava sve zakonske i regulatorne zahteve, uključujući lokalne građevinske propise i regulative o najmu.
  5. Održavanje vrednosti nekretnine: Planiranje i sprovođenje strategija za očuvanje i povećanje vrednosti nekretnine, uključujući renovacije i unapređenja.

Property Management se fokusira na ekonomsku stranu upravljanja nekretninama, sa ciljem maksimizacije povrata investicije i očuvanja vrednosti nekretnine za vlasnike.

Koje su razlike između Facility Managementa i Property Managementa?

Iako oba pristupa imaju za cilj efikasno upravljanje nekretninama, razlikuju se u svom fokusu i obuhvatu:

  • Fokus: Facility Management se bavi operativnim i tehničkim aspektima upravljanja objektima, dok Property Management fokusira na ekonomske i administrativne aspekte.
  • Obuhvat: Facility Management uključuje sve aspekte vezane za održavanje i funkcionalnost objekta, dok Property Management pokriva pitanja vezana za iznajmljivanje, finansije i zakonsku usklađenost.
  • Korisnici: Facility Management je usmeren ka obezbeđivanju optimalnih uslova za korisnike prostora (stanare, zaposlene), dok Property Management cilja na interes vlasnika nekretnina i investitora.

Zaključak

I Facility Management i Property Management igraju ključne uloge u upravljanju nekretninama, ali sa različitim fokusima i ciljevima. Facility Management se brine o svakodnevnim operacijama i održavanju objekata, dok Property Management upravlja ekonomskim i administrativnim aspektima vlasništva nekretnine. Razumevanje ovih razlika može pomoći vlasnicima nekretnina i korisnicima da efikasnije upravljaju svojim prostorima i maksimalno iskoriste prednosti koje svaki od ovih pristupa pruža.

 

About admin

Pročitajte još

Hitno potrebna krv

Podgoričanin na VMA: Miloš boluje od leukemije i HITNO mu je potrebna KRV

Podgoričaninu Milošu Zlatičaninu, koji boluje od leukemije, potrebna je krv kako bi nastavio liječenje na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *